Jump to content

Devlet Saray

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Devlet Saray
Image
Devlet
İçinde bulunğan idariy birlem Bağçasaray
Başlanğan vaqtı XV asır
Map
Логотип Викисклада Медиафайлы на Викискладе

Devlet Saray (qırımtatar arap urufatında: دِولِت ساراى‎) – Bağçasaraynıñ çetinde, Salaçıqta, evelleri Qırım Hanlığınıñ ekinci paytahtınıñ bulunğan territoriyasındaki tarihiy ve medeniy komplekstir. Qırım Hanlığınıñ çoqtan-coq saraylarından biri, ruslar tarafından basqın neticesinde bütünley yıqılğan.

Tarif[deñiştir | kodunı deñiştir]

O, XV asırnıñ ekinci yarısında bu yerde bulunğan saray kompleksiniñ obyektlerinden ibarettir. Bugünde birinci Geraylarnıñ dürbesi ziyaret içün açıqtır, onda ükümdar qorantasınıñ on sekiz azaları, şu cümleden I Hacı Geray (1466 senesi vefat etti), onıñ oğlu I Meñli Geray (1515 senesi vefat etti) ve torunı I Sahib Geray (1551 senesi vefat etti) defin etilgen[1].

Evliya Çelebi Devlet Saray aqqında yazğan edi:

Bu saray taş qurulış, küçük qaledir. Onıñ çevresi 200 basamaq. Er eki tarafında dört qulle ve ğarpqa baqqan demir qapu bar. İçinde eki alçaq minaresi olğan cami bar.

Dürbeniñ yanında, belki de, XV asırnıñ caminiñ harabeleri bar. Hanlıq devriniñ Qırımda saqlanıp qalğan yekâne aliy oquv yurtu Zıncırlı medreseniñ (1500-1501) binası da bu yerde yerleşken. Medrese etrafında 2008 senesi XV asırnıñ Han hamamlarınıñ harabeleri tapıldı ve şimdi baqmaq içün açıqtır. Bu territoriyada Qırım Hanlığı devrindeki eşyalardan ğayrı, körümli qırımtatar maarifçisi, muarrir ve yazıcı-publitsist İsmail Gasprinskiyniñ mezarı, em de Qırımtatar devletçiligi, ilim ve medeniyeti tarihı müzeyi ve müzeyniñ ilmiy-tedqiqat merkezi «Devletniñ» yerleşken Zıncırlı medreseniñ yañı binası (1909 s.).

İhtar[deñiştir | kodunı deñiştir]

  1. ru:Байцар, Андрей Любомирович. География Крыма : учеб.-метод. пособие / А. Л. Байцар. — Львов : ЛНУ имени Ивана Франко, 2017. — с. 303.

Menbalar[deñiştir | kodunı deñiştir]

Şablon:Bağçasaray