Turan Batalyonı

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Turan Batalyonı, Rusiyeniñ Ukrainağa açıq istilâsında savaşan bir Türk halqlarin askeri grupudur.[1]

Tarih[deñiştir | kodunı deñiştir]

20 Kasım 2022'de Aidos Sadykov adlı bir Qazaqlı rakip faaliyetçisi grubun Telegram kanalında oluşturduğunu a çıkladı. Grup komutanı olarak çalışan Qırğız Milleti Almaz Kudabek'i seçildi. Almaz Kudabek, zümreniñ amacı Rusiye'nıñ "Türk hallarığa karşı jenosid etmek" ile mücadele etmek ve Vladimir Putin ve Çeçenistan lideri Ramazan Qadirov ile tehdit etkeni zümreniñ tanıtımında köründi.[2] Kirgiz elçisi, Ukraina'ye Idris Kadirkulov, Kudabek'i Kirgizstana dönüp teklif etti, ancak Kudabek teklifi red etti ve Ukraine'de savaşmayı devam etmeyi seçti.[3][4] Yanvar 2023 görüşmesinde Almaz Kudabek, Turan Batalyonı'nıñ 600 savaşçısı olduğunu söyledi. Kadyrov bir kişi kudabek'i öldürmek için 500 bin avro sunuyordu.[5] Turan Batalyonı etnik Qazaqlar, Qırğızlar, Azerbaycanlilar, Uyğurlar, Tatarlar, Qırımtatarlar ve Rusya Federasyonu arasında farklı Türk halkları vardır.[6][7] Rus-Ukraina savaşından Jasulan Duysembin adında "Qazaq Rambo" bir savaşçı, aynı zamanda bataliyona katıldı.[8][9]

Qaynaqlar[deñiştir | kodunı deñiştir]

  1. More and more representatives of the captive nations of Russia are fighting in the Ukrainian Armed Forces - Ukrainian World Congress(ing.). www.ukrainianworldcongress.org.
  2. Established the Turkic ‘Turan Battalion’ in Ukraine (en-GB). www.specialeurasia.com (Şablon:HumanizeDate).
  3. На Украине создан батальон «Туран» при поддержке Турции (ru-RU) (Şablon:HumanizeDate).
  4. «Уничтожать режим Путина и Кадырова»: турецкие партнёры помогли создать на Украине неофашистский батальон «Туран»(rus.). utyug.info.
  5. News, Silkway Leader of Turan battalion explained Kadyrov’s award for his head. Silkway News (Şablon:HumanizeDate).
  6. More and more representatives of the captive nations of Russia are fighting in the Ukrainian Armed Forces - Ukrainian World Congress(ing.). www.ukrainianworldcongress.org.
  7. Батальйон "Туран": NYT розповіли про добровольців у ЗСУ із Середньої Азії та Кавказу (фото)(ukr.). ФОКУС (Şablon:HumanizeDate).
  8. «Уничтожать режим Путина и Кадырова»: турецкие партнёры помогли создать на Украине неофашистский батальон «Туран»(rus.). utyug.info.
  9. WarGonzo: на Украине при поддержке Турции создали батальон «Туран»(rus.). www.mk.ru.