Jump to content

Rusiye internet brigadaları

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Rossiya internet brigadalary, ya "internet trolleri" dep bilgen, internetde işlewçi duzıvlen'gen guruhlar olup, olarnıñ maqsatı - omumiy fikri eserleştirmek, dezinformatsiya taratmaq ya psihologiyalik operatsiyalar (PSYOP) cürmek. Bu guruhlar Rossiya devleti yanından de daa qop'lısa baylanıp, onıñ siyasiy protsesslerge, yaqında ve sırtda, eser etmek istekliri bellidir.

Rossiya internet brigadalary 21. asır başında payda boldı, internetni işletiwniñ popülarlığı artğan ve sosial media etkisiniñ köbeygen vaqıtında. Birinci muñızlı misal 2014 cılı Rossiya ve Ukraina konflikti vaqıtında boldı, o waqıtta internet brigadaları dezinformatsiya ve propaganda qullanııp, xalqara cemaati eserleştirip ve Rossiya manfaatlarınıñ ilerilewi içün çalışqan edi.

Birisi tanılğan Rossiya internet brigadalarınıñ iş faaliyeti misalı 2016 cılı AQŞ prezidenti saylawlarında boldı, ol saylawlarda talay dezinformatsiya kampaniyası yürütülgen edi, saylawçılarnıñ tallawına eser etüw içün. Benzetilgen kampaniyalar Avrupa Birligi içindä de bolğan, meselen Brexit referendumu waqıtında.

İhtar[deñiştir | kodunı deñiştir]