Jump to content

Vikipediya:Serbest Entsiklopediyası (2024)/Qırımtatar versiyası

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Serbest Entsiklopediya: Qırımtatar Vikipediyasın yazamız – bu qırımtatar Vikipediyasında yañı maqalelerin yazuv, eskilerin ise mükemmelleştirüv marafonıdır. O 2024 seneniñ ilk yaz ayınıñ 20-den oraq ayınıñ 20-ne qadar devam etip, Vikipediyanıñ qırımtatar til bölüginde yetişmegen müimden-müim mevzularına diqqat ayıracaq.

Marofon aqqında[kodunı deñiştir]

Vikipediya – bu dünyada eñ balaban onlayn-entsiklopediya. Onıñen bütün insaniyet serbest litsenziya esasında bedava ve reklamasız qullana bile. Çoq biñler göñülliler Vikipediya meydanğa kelgen son, 20 yıl devamında, 300-den ziyade tilde 50 milliondan artıq maqale yarattılar. Vikimediya areketiniñ maqsadı – «insaniyet elde etken bar malümatqa alemniñ er adamınıñ serbest qatılmağa çaresi olsın». Krımtatar tilinde Vikipediya mevcut olğanına 16 yıldan ziyade oldı, ve tek yaqında maqalelerin sayısı 28 biñden arttı. Bu qırımtatar tilinde serbest bilgileriniñ inkişafına salmaqlı bir issedir. Amma, yazıq, bizim til bölügimizde kerek derecede açıqlanmağan müim mevzular daa çoq: şu cümleden esas añnamlar aqqında maqaleler ya asıl yoq, olsa da – malümat acimi bek az.

İştiraq etmek içun ne yapmalı[kodunı deñiştir]

Marafonğa qatılmaq içun qayd saifesini toldurmaq kerek реєстраційна форма. Ve 2024-ci senesiniñ ilk yaz ayınıñ 20-den oraq ayınıñ 20-ce olduqça ziyade – ya yañı maqaleler yaratmaq, ya da teklif etilgen cedvelden olduqça ziyade mevcut olğan maqalelerin mükemmelleştirmek kerek.

Marafon eki kategorâ boyunca ötkerilecek: 1000 maqale - bu Vikipediyanıñ til bölüklerinde olğan maqaleler; 250 maqale Ukrainanen, Qırımnen, qırımtatarlarnıñ medeniyetinen ve urf-adetlerinen, tarihiy şaqıslarnen ve ilâhre bağlı olmalılar. Musabaqanıñ iştiraqçıları mukâfat ve hatıra bağışlar içun küreşmeleri mümkün. Marafon devamında eñ ziyade isse qoşan 10 iştiraqçiler (Vikipediyanıñ qaideleri ve talapları mücibi) teşkilâtçılar tarafından taqdirlenecekler. Ondan ğayrı qoşma mukâfatlar, namzetlikler(nominatsiya) da olması mümkün, yañılıqların köz etip turıñ.

İştiraq etüviniñ qaideleri[kodunı deñiştir]

Marafon çerçivesindeki bütün isse Vikipediyanın haidelerine uymalı. Şu cümleden:

  • Vikipediya – bu entsiklopediya! Onıñ içün episi macaleler entsiklopediya tarzında yazılmalılar;
  • Entsiklopediya plagiatnı yasaq ete! Onıñ içun maqaleni metini iştiraqçiniñ tarafından, kimseniñ müellif aqqını bozmayıp, yazılmaq kerek;
  • Vikipediyanıñ başqa til bölüklerinden maqalelerin tercime etmek mümkün (misal içün – ukrain ya da ingliz) – amma, tercime etken son, menbanı ve qaydan alınıp tercime etilgeni kösterilmek lâzim.
  • Vikipediya original tedqiqatlarnen oğraşmay, aşkâr olmağan iddialar menbalar vastasınen tasdıqlanmalı. Onıñ içun maqaleler nufuzlı menbalarda (gazetalar, mecmualar, kitaplar ve ilâhre) evel derc etilgen malümatlarğa esaslanmalı ve bu menbalarğa sıltavlar olmaq lâzim.
  • Maqalelerin metininde maşina tercimesi oqup teşkerilmek lâzim.
  • Maqaleni yazuv yolunı ve Vikipediyanıñ qaidelerini tafsilâtlıca bilmek içun malümat saifesinen qullana bilesiz.

Diqqat: bu marafonnıñ çerçivesinde bizler maqalelerin tek qırımtatar tilinde ve tek teşkelyatçılar tarafından teklif etilgen cedvelde kösterilgen mevzularında yazmalımız (yani – müim maqalelerin). Siz Vikipediyanıñ başqa mevzulardaki ve başqa tildeki maqalelerini tarir ete bilesiz, lâkin böyle isse bu marafonda esapqa alınmacaq.

Yaratmaq içun ve mükemmelleştirmek içun maqaleler[kodunı deñiştir]

Marafonğa qatılmaq içun bu cedveldegi maqalelerin yaratıñ ya da mükemmelleştiriñ:

• Vikipediyanıñ episi til bölüklerinde olmaq borclı – 1000 maqale. 1000 статей, які повинні бути у всіх мовних розділах Вікіпедії

• Qırımtatar ve ukrain mevzularında – 250 maqale.250 статей на кримськотатарські й українські теми

İştirakçiler[kodunı deñiştir]

Marfonda iştiraq etecegiñizni bildirmek içun bu bölükte qayd olıñız. Bunıñ içün öz qayd saifeñizge kirip, bu saifedeki «Tarir etmek (kodunı deñiştir)» dögmesini basıp, özüñizin imzañıznı qoşıñ (bunıñ içun kodın tarir etmek rejiminde yañı satırğa keçip, skrinşotta ayırılğan dögmege basıñız ya da qolnen işaretler kombinatsiyasın kirsetiñiz). Bundan son – ya maqale yaratıñ, ya cedveldeki maqalelerin mükemmelleştiriñiz. Cedveller mevzular esasında tüzülgen, ve siz içun meraqlı olğan mevzularnı seçe bilesiz.

Malümatlar ve bağlar[kodunı deñiştir]

Maqaleni nasıl etip yazmalı Yañı maqalerni yazmaq içun, ya da başqa tilde olğan azır maqaleni qırımtatar tiline tercime etkende tercime aletinen faydalnması oñaytlı.

Bunıñ içun:[kodunı deñiştir]

1. Vikipediyada qayd oluñız(bunı kösterilgen yollama yardımınen etmek mümkün. Qayd etüvi qararınen eki daqqa vaqıt ala за цим посиланням) ve özüñizin qayd saifeñizge kiriñiz.

2. Tercime etmege istegen maqaleñizni ve nasıl tilden tercime etecegiñizni seçiñiz (teklif etilgen cedvelde yeşil meydandağı «qoşma» işareti tammam şu diger til bölüginde bulunğan maqalege alıp bara. Skrinşotnı baq. дивіться скриншот )

3. Tercime alletini bu yollamağa mücibi açıñız.

4. «Yañı tercime» dögmesine basıñız. (скриншот)

5. Qaysı tilden tercime etecegiñizni seçiñiz. (скриншот)

6. Araştıruvda (в пошуку) qırımtatar tiline qaysı tilden tercime etmege istegen maqaleñizni tapıñız. (скриншот)

7. Mavı, «Tercimeni başlamaq» dögmesine basıñız.

8. Satır başından satır başınace tercime etiñiz. Yazıq, qırımtatar tili içun avtomatik tercime yoq, onıñ içun tercimeni adım-adım qolnen etmek kerek ola.

9. İş bitken son maqaleni derc etiñiz. (скриншот)


Belki, azır maqaleni tercime etüvi yañı maqale yazmasından tezce ve qolaycadır, amma siz tek onı etmege mecbur degilsiz; başından soñunace, ileride añılğan Vikipediya qaidelerine riayet etip, yañı maqale yazmağa mümkün (qulaq asıñız, tışqı menbalardan metinni köçürip almaq – yasaq, atta o başqa tilde olsa da; tek Vikipediyanıñ başqa til bölüklerinden sözme-söz tercime etmege mümkün, ya da metinni özüñiz yazmaq kereksiz).

Qoşma malümatlar[kodunı deñiştir]

Vikipediya aqqında sıq berilgen suvaller. 19 eñ çoq ras kelgenlerine cevap beremiz.

Vikipediyanen tanışuvını neden başlamaq kerek: faydalı yollamalar.

Ukrain bölüginiñ esasında maqale yazuv körsetme talimatı.

Sualler[kodunı deñiştir]

Eger Vikipediya aqqında sualleriñiz olsa, teşkeliy taqımınıñ bir de bir azasına muracat ete bilesiz: qullanıcı. Teşkeliy sualler boyunca info@wikimedia.org.ua menziline yaza bilesiz.