Koreya Cumhuriyetiniñ bayrağı

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Koreyanıñ Devlet bayrağı, resmiy adı - Théгыкки (tatarça 태극기), Koreyanıñ resmiy devlet timsali ola.

Koreyanın bayrağı

Koreya Cumhuriyetiniñ zemaneviy bayrağı 1948 senesi qabul etildi. O, Çosonnıñ (1883-1897" id="mwEA" rel="mw:WikiLink" title="1897">1897) ve Korey imperiyasınıñ (1897-1910) devlet bayrağındaki variatsiya, onı Koreya Cumhuriyetiniñ vaqtınca ükümeti (1919-1948) de qullana edi. Asıl thəgiqqi 1882 senesi imperator Kojon (Qor. 고종) tarafından tasdıqlandı.

Aq - Koreyanıñ milliy rengidir. Merkeziy timsal kâinatqa bir bütün olaraq baqışlarnı (daosizm) aks ettire; bu şekilde ⁇ ïn ⁇ ve ⁇ yan ⁇ eki qarşılıqlı energiyası birleşip, bir-birinen qarşılıqlı areket ete (inñ mavi, yan ise qırmızı elementlerge ait). In' ve yan - Büyük Başlangıç, koreyce ⁇ thэгык ⁇ (tatarça 태극), bu sebepten bayraq ⁇ Тхэгыкки ⁇ , Büyük Başlangış bayrağı (tatarça태극기) adını aldı. Köşeler boyunca ⁇ in ⁇ (yırtılğan çizgiler) ve ⁇ ян ⁇ (birleştirilgen çizgilerden) ibaret olğan üçlemeler yerleşe. Trïgrammalar (ağaçnıñ üst qısmından saat atışına köre) manasını bere: gök, cenübiy, yaz ve ava; Ay, ğarbiy, küz ve suv; Dünya, şimaliy, qış ve yer; Küneş, şarq, bahar ve ateş. Qara renk, diqqatlılıq, dayanıqlıq, adalet ve namusnı temsil ete.

Vesiqalarnıñ kompozisanı vaqt-vaqıt deñiştirilmekte: 1950 senesi trigramlar yuvuldı, 1984 senesi olarnıñ çizgilerindeki yarıqlar eksildi, 1997 ve 2011 seneleri merkeziy emblemanıñ renklerini deñiştirdiler.