Kategoriya muzakeresi:Vikipediya:Maqale talapları

Page contents not supported in other languages.
QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Italic textYuga Malümatlar Vikipediden – serbest entsiklopediya. Yuga ( devanagari: युग) dört devirler arasinda devirniñ adıdır. Munderice 1. Dört yugalar 2. Küllanılğan malümatlar

DÖRT YUGA’LAR Hint kosmoşınaslıqta dört devir bar: Satya-yuga (Krita-yuga), Dvapara-yuga, Treta-yuga ve Kali-yuga’dır. Hint kosmoşınaslıqqa köre, Brahmanıñ geçe-kündüz deviri insan içün 4,1den 8,2mlrd yılğa qadar içindedir ve bu devirde kainatta ayat yaratılmaqta ve yoq olmaqta. Devreler mevsimleri kibi tekrarlanmaqata.

Satya-yuga – (Altın deviri) aqiqatnıñ deviridir. İnsanlarğa Tañrılar idare eteler. Er yapılan iş mükemmeldir, dünyada insannıñ iç eyilikleri idaredir. Satya yuga 1728 biñ yıl sürmekte. Bu devirde Dharmanıñ Buğası dört ayaq üstünde tura. Bu ayaqlar: asketlik, saflıq, merametlik, doğrulıqtır. İnsanlar ayat maqsadına, Eñ Yuksek Aqiqatına ulaşmaq içün meditasyonnı ve Aştanğa yoga’nı qullanğanlar. Maddiy dünyadan qurtülmaq içün eñ büyük yardımcısı asketliktir. Dvapara-yuga – (Kümüş deviri) bu devirde Dharma’nıñ Buğası asketlikni coya ve üç ayaq üstünde tura. Bu devirde Vişnu’nıñ beşinci, altıncı, ve yedinci reinkarnasyon olğan. Bu devirniñ süresi 1296 biñ yıldır. Asketlik soyıp insanlar yuksek seviyede saflıqta olıp merasimlerni etkenler. Treta-yuga – (Tunç deviri) bu devirde Dharmanıñ Buğası saflıq coya ve eki ayaq üstünde tura. İnsanlar ibadethanelerde tapınğanlar. Krişña’nıñ ebediy oturğan yerine Vaykuntha’ğa qaytmasından soñ, bu devirniñ soñu kelgen. Bu devirniñ süresi 864 biñ yıldır. Kali-yuga – (Demir deviri) bügünki deviridir. Ahlaq tüşürmesi deviridir. Merametlik coyıp Dharma’nıñ Buğası tek bir ayaq üstünde tura. Bu devirniñ süresi 432 biñ yıldır. Maddiy düñyadan qurtulmaq içün insanlar Rabb Yüce Şahsınıñ adıları zikret etip, ürmetini sunıp qurtulğanlar. Ğururlıq, uruspulıq, narkomanlıq ve yalan dinniñ negizlerge qarşı çıqıp dinni dağttalar ,

Episi dört yuga’lar mahayuga’ğa ya da Divya-yuga’ğa aittir (4,32mln yıl). Er yuganıñ süresi: - Satya-yuga (Krita-yuga): 4800 yıl (Kali-yugadan dört kere daa fazla) - Treta-yuga: 3600 yıl (Kali-yugadan üç kere daa fazla) - Dvapara yuga: 2400 yıl (Kali-yugadan eki kere daa fazla) - Kali-yuga: 1200 deva yıl. - Mahayuga (çaturyuga) 12000 deva yıl (deva vatsara) 71 Çaturyuga 1 Manvantarağa ait olmaqta, bu Manunıñ ayatıdır. Kartika, Aynıñ aydın yarısınıñ doqüzıncı künü, Krita-yuganıñ biirinci kün olaraq bellidir. Vayşakha, Aynıñ aydın yarısınıñ üçünci künü, Treta-yuga’nıñ birinci künü olaraq adlandırmaqta. Genç ayı Magha ayında, alimler Dvapara-yuganıñ birinci künü olaraq bilmekteler.

 Bhadrapada, Aynıñ qara yarısınıñ on üçünci künü, Kali,yuganıñ birinci künü olaraq bellidir. Bu künleri bahşışlar yapmaq içün pek yahşıdır. 

Küllanılğan edebiyat • Ведическая космология • Vedic cosmology — planetarium • Час