Kategoriya muzakeresi:Doğum senelerine köre adamlar

Page contents not supported in other languages.
QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Kategoriyan adın "Doğum senelerine köre kişiler" dep yazmaq daa doğru olur. Qadınlarda aynı kotegoriyağa kirsetile. Aynı şekilde "Adamlar" kategoriyasında "Kişiler" dep deñiştirmek keregir.--zeki 10:07, 2008 s. oktâbrniñ 29 (UTC)

Ya qadınlar adamlar degilmi şu? Bilgenime köre qırırmtatar tilinde adam cınıssız bir söz. Yani erkekler de, qadınlar da adamlardır. Zaten, "adam", "insan" ve "kişi" üçevi aynı bir manada qullanıla. Amma adam olardan eñ sıq qullanılğan ve... nas aytayım... eñ bitaraf bir sözdir. Çünki üçeviniñ edebiy standartında bulunğanına baqmadan bazıları insan türk sözü, kişi ise çöl şive sözü olaraq sayalar... Don Alessandro 11:18, 2008 s. oktâbrniñ 29 (UTC)[cevap berüv]
Türkiye türkçesinde de, çöl şivesinde de "adam" erkek cınıslı bir söz. Söz tamırı "Adem", "ademoğlu". Geçmiş vaqıtte qadınlar insandan sayılmağanı içün cınıssız olarak yerleşken olsa kerek. İnsanda, kişide em türkiye türkçesinde emde çöl şivesinde qullanıla. Türkiye türkçesinde kişiden çıqqan söz misalleri, "kişilik", "kişiselleştirmek" .... Kimi qırımtatarca eserlerdede kişi sözüne çoqça rasladım. Lakin insanğa raslamadım. Qırımtatarca eserlerde arada bir arapça tamırlı "zat" sözünede rasladım.