Frants Kafka

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Frants Kafka
almanca Franz Kafka
portrait
Doğma adı almanca Franz Kafka
Doğğan künü Lua error in Modul:Sources at line 317: attempt to index global 'i18nTranslators' (a nil value).
Doğğan yeri Lua error in Modul:Sources at line 317: attempt to index global 'i18nTranslators' (a nil value).
Ölgen künü Lua error in Modul:Sources at line 317: attempt to index global 'i18nTranslators' (a nil value).
Ölgen yeri
Memleketi
Zenaatı roman yazıcı, fabulist, ikâye yazıcı, aforizm müellifi, kündelik yazıcı, terciman, advokat, stsenarist, uquqçı şair, claims adjuster, nesirci, yazıcı
Baba Hermann Kafka[d]
Ana Julie Kafka[d]
Avtograf Изображение автографа
Saytı franzkafka.de(alm.)
Логотип Викисклада Медиафайлы на Викискладе

Frants Kafka (almanca Franz Kafka; 1883 s. iyül 3, Praga — 1924 s. iyün 3, Viyana) — XX asırnıñ eñ meşur yazıcılarından biridir, eserleriniñ çoqusı ölüminden soñ neşir etildi. Kafkanıñ eserleri absurdnen, tışqı dünya ve eñ yüksek itibar qorqusınen toludır; dünya edebiyatında yekâne bir körüniş olğan kelişikli telâş duyğusını oquyıcılarda uyandıra bilirler.

Frants Kafkanıñ doğğan evi
Kafka, 6 yaşında
Praga şeeriniñ Yañı yeudiy mezarlığındaki Kafkanıñ mezarı. İbrani tilinde: «Anşl, Genih Kafka ve Etlniñ oğlu; aşağıda — babası: Genih, Yakov Kafka ve Fradlnıñ oğlu, anası: Etl, Yakov Levi ve Gutanıñ qızı» yazılğan.

Ayatı boyunca, Kafka, eserleriniñ küçük parçası olğan bir qaç qısqa ikâyesini neşir etti. Frants Kafka, özü tek 4 cıyıntığını — «Seyran», «Köy ekimi», «Ceza» ve «Aççı» — «Amerika» («Ateşçi») romanınıñ ilk bölügini, ve başqa bir qaç qısqa novellanı basıp çıqardı. Faqat, «Amerika» (1911–1916 ss.), «Esnas» (1914–1918 ss.) ve «Kermen» (1921–1922 ss.) romanları kibi eñ müim eserleri bitirilmegen qaldı ve yazıcınıñ olarnı neşir etmege istemegenine baqmadan ölüminden soñ dünya yüzü kördi.

Menbalar[deñiştir | kodunı deñiştir]

  1. 1,0 1,1 Robertson R. Kafka: A Very Short Introduction (англ.)University of Oxford, 2004. — P. 1. — ISBN 978-0-19-280455-6
  2. Trenkler T. Kafka in Kierling: Siechtum prolongiert (нем.) / Hrsg.: O. Bronner — 2011.