BM Baş Assambleyası

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
BM Baş Assambleyasınıñ salonı

BM Baş Assambleyası1945 senesi qurulğan Birleşken Milletler Teşkilâtınıñ esas mesleat, direktiv ve temsiliy organı. Baş assambleyası BMniñ 193 azasından ibaret olıp, onıñ Nizamnamesinde belgilengen bütün halqara meselelerniñ muzakere etmesi içün forumnı teşkil ete. O, halqara uquq qaideleriniñ belgilenmesi ve kodifikatsiyası esnasında büyük bir rol ala.

Assambleya er yıl sentâbr ayından dekabr ayına qadar nevbetteki sessiyada toplaşa, em de keregi olsa başqa vaqıt da toplaşa bile. Nizamlı sessiyalardan ğayrı, Assambleya mahsus ve nevbetten tış sessiyalarnı da keçire bile. Er bir devletni eñ çoq 5 kişilik delegatsiya temsil ete bile. Teşkilâtnıñ bir aza devletiniñ Baş Assambleyasında bir reyi bar.

BM Baş Assambleyasınıñ binası

Menbalar ve edebiyat[deñiştir | kodunı deñiştir]

  • Мельникова І. М. Генеральна Асамблея ООН // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. — К. : Наукова думка, 2004. — Т. 2 : Г — Д. — С. 73. — 518 с. : іл. — ISBN 966-00-0405-2.

Edebiyat[deñiştir | kodunı deñiştir]

  • В. Бруз . Генеральна Асамблея ООН // Політична енциклопедія. Редкол.: Ю. Левенець (голова), Ю. Шаповал (заст. голови) та ін. — К.: Парламентське видавництво, 2011. — с.132 ISBN 978-966-611-818-2.

Bağlantılar[deñiştir | kodunı deñiştir]