Aliye Hacabadinova

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Kırım Tatar Sanatçısı olan Aliye, Tatarca veya İdil Tatarcası, Türk dili lehçelerinden olan Kırım Tatarcası' ile ATR TV de anonim müzikler ile yayın yapmaktadır.

Aliye Hacabadinova, Kırım Tatar şarkıcı. Müzikle çocukluğundan beri uğraşıyor. Şarkı yarışmaları ve festivallerde, sıra dışı performans biçimi nedeniyle ilk sıralarda yer aldı: çocukların çoğunun müzik eşliğinde şarkı söyledikleri bir zamanda, Kırım Tatar şarkılarını halk akapella seslendiriyordu. Kırım’ın işgali, diğer birçok Kırım Tatarını olduğu gibi onu da vatansız bıraktı - 2015 yılında yarımadayı terk etti. Kiev’de ise onun hayatına gazetecilik girdi.

Haber odası, stüdyo, çizgi film montajı - tüm bunlar artık Aliye'nin yaşamının alışıldık bir parçası haline geldi. ATR televizyonunda müzik programını sunuyor.  Hacabadinova Ukraynalı müzisyenleri programa davet ediyor, onlarla sohbet ediyor ve sonunda onlarla birlikte Kırım Tatar şarkılarını söylüyor.

“Ukraynalı müzisyenlerin böyle bir öneriyi memnuniyetle kabul etmesi beni çok mutlu ediyor. Bazıları, daha sonra kendi albümlerinde Kırım Tatar şarkılarına da yer veriyorlar.”

Aliye aynı zamanda kanalda, çizgi filmlerin Kırım Tatar dilinde seslendirilmesinde de yer alıyor. Proje ekibi, filmin çevirisini yapıyor,, seslendirme yapacak oyuncuları arıyor ve çizgi filmi yeniden topluyor.

Hacabadinova, “İnsanların olumlu yorumlarını duymak benim için en büyük övgü” diyor.


edit: instg/thekara_25