Osmanlı imperiyasınıñ bayrağı

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Osmanlı bayrağı
1914 senesi Osmanlı İmperatorlığınıñ bayrağı qırmızı bayraq
1908 senesi Osmanlı İmperatorlığınıñ bayrağı, Mladotürk inqilâbıMado-Türk inqilâbı ( Türkiye 1908 yıl)

Osmanlı devri bayraqlarını Osmanlı sultanları qullana ediler. Osmanlı İmperatorlığında çeşit bayraqlar qullanıla edi, sultan ise çeşit şahsiy bayraqlarnı çeşit vaqialarda qullana edi.

Osmanlı kün

Osmanlı İmparatorlığında zor içtimaiy-siyasiy teşkilât olğanından sebep, 11844 senesi qadar onıñ tarihınıñ büyük qısmında milliy bayraq yoq edi. 1844 senesi Tanzimat islâatı çerçivesinde imperatorlıqnıñ ilk resmiy devlet bayrağı qabul etildi. Osmanlı tokadı işe Beş uclu yıldız ve yarım ay olğan bu bayraq, Türkiye Cumhuriyetiniñ zemaneviy bayrağınıñ temeli oldı. Osman bayrağında ay yarımı ve yıldız şimdiki şekilinden daa qalın edi. mükemmel

Gaziden imperatorğa qadar (1299-1453)[deñiştir | kodunı deñiştir]

Osmanlı İmperiyasınıñ ilk devri olaraq 1453 senesi Konstantinopol alınğanına qadarki devir sayıla. Osmanlı küçüniñ esasçısı I Osman qabile başı olaraq ilân etildi. Bu unvanı o, babası Ertoğruldan miras olaraq aldı, o ise öz nevbetinde Gündüz-Alptan.

Onıñ oğlu I Orhan, Bizans prensesinen evlendi ve öz devletini Bizans İmperiyasınıñ varisi olaraq saydı.

Osmannıñ torunı I Murad, Osmanlı İmperiyasını ilân etip, Bizanstan devamlılıq iddialarını lâğu etti. O, bayraq olaraq qırmızı bezni seçti, lâkin onıñ ananeviy qabile renklerine (beyaz ve altın) ve populâr türk renklerine (adetince mavı, beyaz ve altın) alâqası yoq edi. Belki de, bu renkniñ romalılarnen alâqası saylavğa tesir etti.

Parıldayğan Portnıñ bayraqları (1453-1793)[deñiştir | kodunı deñiştir]

Bu vaqıtta bayraq az deñişti, qırmızı yoldızğa altın yarım ay qoşuldı. Yavaş-yavaş bayraq dört köşeli şekil ala.

Bazı menbalarda ay yarımadası, sultannıñ ananeviy timsali, türk bayraqlarında XV asırnıñ ortasında, Kosovo meydanında ğalebe qazanğan cenkten soñ peyda oldı, dep aytıla, diger menbalarda ise o, 1453 senesi alınğan emblemadan alınğanını qayd eteler. Üçüncisi hatırlata ki, Yupiter yıldızlı yarımay, Osman (XIII asırnıñ soñunda - XIV asırnıñ başında üküm sürgen) sultanınıñ horoskopı ve onıñ sülâlesiniñ soy embleması edi.

Konstantinopol ve Bosfor üzerinde kontrolnen beraber Osmanlılarğa Venetsiya ve Genuyadan yañı ticariy imkânlar ve yañı telükeler keldi, olar Egey ve Qara deñizlerindeki menfaatları ve müstemlekeleri içün qorqqan ediler. Bu vaqıtta Osmanlı gemilerinde deñiz bayraqları peyda ola, bu bayraqlar gemilerniñ komandanlarını, em de er bir diniy gruppa içün ticaret bayraqlarını ifadeley, er bir diniy gruppa içün farqlı bergi aluv sisteması bar edi, hususan imperiyağa kirgen yeudiler ve hristianlar qoşma bergi ala ediler.

Suriye ve Mısır zapt etilgen soñ, imperiya içün yañı bayraq kerek oldı. Sultan endi hristian topraqlarınıñ çoqusında Romiy mirasçısı degil edi, amma Mısır sultanı ve İslâm halife olaraq qaldı. Bayraqtan Vizantiya haçı çıqarıldı ve yeşil tüzgen, islâm ve Muhammed peyğamberiniñ renkleri qoyuldı. Yeşil tarlada üç yarım ay bar edi, olar üç unvan ve üç qıta temsil ete edi, Osmanlı eviniñ akimiyeti olarğa tarqalğan edi olar Afrikada Mısırnı, Asiyada halifelikniñ eski topraqlarını, Avropada romnı idare ete ediler.

Bayrak direği[deñiştir | kodunı deñiştir]

Bayraqlarnıñ adetince yarım ay, yırnıñ başı, at quyruğı ya da Quran levhaları ile qutular qoşqan ediler.