Jump to content

İnd cevizi

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
(İndistan cevizi saifesinden yollandı)
İndistan cevizi

İlmiy sınıflaştırma
Alem: Nebat
Çeşit: Angiosperms (Qapalı toqumlular)
Sınıf: Monocots (Bir çenekliler)
Taqım: Arecales
Aile: Arecaceae (Palmiyegiller)
Soy: Cocos
Tür: C. nucifera
İlmiy latince adı
Cocos nucifera
Carolus Linnaeus
İndistan cevizi
İndistan cevizi palmiyesi kevdesi

İnd cevizi, İndistan cevizi ya da kokos (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde ösken meyvası aşalğan bir palmiye türü.

Tropikal bölgelerde öse. Meyvası aşala. İndistan cevizi lifi elde etilir. Ayrıca beyaz tanecikler alinde kek ve pastadı süslemek ve tat qatmaq amacınen de qullanılmaqtadır.

Boyu 20 metre aşqan indistan ceviziniñ öz suvu mayalanaraq bir tür "palmiye şarabı" yapıla. Meyvasından elde etilgen bir sıvı da tıpta qullanıla. İndistan cevizi 7-13 yaşları arası meyva bermege başlar. 60 yıl qadar bereket berir. 90-100 yıl qadar yaşar. Umumen toz alında satılır, sert qabuğunıñ astında indistan cevizi suvu degen yoğun sıvı tapılır.

İndistan cevizi çoq besleyici, küçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. İçinde yüksek oranda faqat qolayca sindirile bilgen may bar. Vucut bu maydan diger maylarğa nazaran daa qolay yararlana. Bu may em fizikiy em de himiyaviy hususiyeti baqımından teremayına çoq oşay. İndistan cevizi bütün aminoekşilikleri içergen yüksek keyfiyetli protein içerigine saiptir. Potasyum, sodyum, magnezyum, ve kükürt açısından da zengin bir besindir.

Qurutılğan indistan ceviziniñ energiya degerleri olduqça yüksektir. Olğunlaşqan quru bir indistan cevizi midedeki ziyade ekşilik problemleriniñ tedaviysinde de tesirlidir ve hastada raatlama sağlar. İndistan ceviziniñ özü sindirim sistemi raatsızlıqlarınıñ tedaviysinde olduqça tesirlidir. Azımsızlıq, kolit, mide ülseri, ishal, qusma, gaz, dizanteri gibi hastalarğa qarşı da olduqça degerli bir besindir. Qusmaqnı yatıştırmaq içün diger metodlar başarısız qalğanında indistan cevizi qullanıla bile.

Wikimedia Commons saytında
İnd cevizi ile bağlı resimler bar.