İnd cevizi

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
(İndistan cevizi saifesinden yollandı)
İndistan cevizi

İlmiy sınıflaştırma
Alem: Nebat
Çeşit: Angiosperms (Qapalı toqumlular)
Sınıf: Monocots (Bir çenekliler)
Taqım: Arecales
Aile: Arecaceae (Palmiyegiller)
Soy: Cocos
Tür: C. nucifera
İlmiy latince adı
Cocos nucifera
Carolus Linnaeus
İndistan cevizi
İndistan cevizi palmiyesi gövdesi

İnd cevizi yada İndistan cevizi (Cocos nucifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından tropik bölgelerde yetişken meyvası aşalğan bir palmiye türü.

Tropikal bölgelerde yetişir. Meyvası aşala. İndistan cevizi lifi elde etilir. Ayrıca beyaz tanecikler alinde kek ve pastadı süslemek ve tat qatmaq amacınen de qullanılmaqtadır.

Boyu 20 metredi aşqan indistan ceviziniñ özsuyu mayalanaraq bir tür "palmiye şarabı" üretilir. Meyvasınden elde etilgen bir sıvı da tıpta qullanılmaqtadır. İndistan cevizi 7-13 yaşları arası meyva bermege başlar. 60 yıl qadar ürün berir. 90-100 yıl qadar yaşar. Genellikle toz alinde satılır, sert qabuğunıñ astında indistan cevizi suyu deñen yoğun sıvı tapılır.

İndistan cevizi çoq besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda faqat qolayca sindirilebilen may içerir. Vücut bu maydan diğer maylarğa nazaran daa qolay yararlana. Bu may em fiziksel em de kimyasal özelligi baqımından teremayına çoq beñzer. İndistan cevizi bütün amino asitleri içergen yüksek kalitede protein içerigine saiptir. Potasyum, sodyum, magnezyum, ve kükürt açısından da zengin bir besindir.

Qurutulmuş indistan ceviziniñ enerji degerleri bolduqça yüksektir. Olğunlaşqan quru bir indistan cevizi midedeki fazla asit problemleriniñ tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. İndistan ceviziniñ özü sindirim sistemi rahatsızlıqlarınıñ tedavisinde olduqça etkilidir. Hazımsızlıq, kolit, mide ülseri, ishal, kusma, gaz, dizanteri gibi hastalarğa qarşı da bolduqça degerli bir besindir. Qusmaqtı yatıştırmaq içün diger metotlar başarısız qaldığında indistan cevizi qullanılabilir.

Tüpbilgiler[deñiştir | kodunı deñiştir]

tr:Hindistan cevizi

Wikimedia Commons saytında
İnd cevizi ile bağlı resimler bar.