Küneş: Versiyalar arasındaki farq

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Content deleted Content added
yañı maqale
 
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır: 1 satır:
[[Fayl:The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819.jpg|thumb|Küneş]]
[[Fayl:The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory - 20100819.jpg|thumb|Küneş]]
'''Küneş''' — Küneş Sisteminiñ birden bir yıldızdır. Küneş etrafında bu sistemniñ başqa obyektler çevirile: [[seyvare]]ler ve onuñ [[yoldaş]]ları, [[сüce seyvaresi|cüce seyvareleri]] ve onuñ yoldaşları, [[asteroit]]ler, [[meteorit]]ler, [[quyruqlı yıldız]]lar ve [[kâinat tozu]]. Küneş çoqusı allarda [[gidrogen]]den ve [[geliy]]den ibaret. Küneş Sisteminiñ kütlesinin 99,8% ola.
'''Küneş''' — [[Küneş sisteması]]nıñ birden-bir yıldızıdır. Küneş etrafında bu sistemanıñ başqa obyektleri aylanıp tura: [[seyyare]]ler ve olarnıñ [[yoldaş]]ları, [[kiçkene seyyare]]ler, [[asteroid]]ler, [[meteorit]]ler, [[quyruqlı yıldız]]lar ve [[kâinat tozu]]. Küneş esasen [[gidrogen]] (kütlesiniñ ~73 %, köleminiñ ~92 %) ve [[geliy]]den (kütlesiniñ ~25 %, köleminiñ ~7 %) ibaret. Küneş sisteması kütlesiniñ 99,866 % - Küneşniñ kütlesidir.

{{Küneş sisteması}}


[[Kategoriya:Felekiyat]]
[[Kategoriya:Felekiyat]]

Saifeniñ 17:30, 2012 s. aprelniñ 20 tarihındaki alı

Küneş

KüneşKüneş sistemasınıñ birden-bir yıldızıdır. Küneş etrafında bu sistemanıñ başqa obyektleri aylanıp tura: seyyareler ve olarnıñ yoldaşları, kiçkene seyyareler, asteroidler, meteoritler, quyruqlı yıldızlar ve kâinat tozu. Küneş esasen gidrogen (kütlesiniñ ~73 %, köleminiñ ~92 %) ve geliyden (kütlesiniñ ~25 %, köleminiñ ~7 %) ibaret. Küneş sisteması kütlesiniñ 99,866 % - Küneşniñ kütlesidir.

Küneş sisteması
KüneşUtaritÇolpanAy (kök cismi)DünyaMerih yoldaşlarıMerihCeres (kiçik gezegen)Asteroid quşağıMüşteriMüşteriniñ yoldaşlarıZualZualniñ yoldaşlarıUranUrannıñ yoldaşlarıNeptunnıñ yoldaşlarıNeptunPlutonnıñ yoldaşlarıPlutonKoyper quşağıDisnomiaErisScattered discOort bulutı
Seyyareler: Utarit - Çolpan - Dünya - Merih - Müşteri - Zual - Uran - Neptun
Kiçkene seyyareler: Pluton - Eris - Haumea - Makemake
Diger: Küneş - Ay - Asteroid quşağı - Quyruqlı yıldızlar - Neptun artında cisimler - Koyper quşağı- Oort bulutı

ak:Ewia