I Mehmed Geray: Versiyalar arasındaki farq

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır: 1 satır:
[[File:Mengli_bayezid.jpg|thumb|180px|right|[[I Meñli Geray]] (ortada) en büyük oğluyla, [[Kalgay]] Mehmet I. Giray (solda) Sultan [[II. Bayazid]] (sağda).]]
[[Fayl:Mengli bayezid.jpg|thumb|180px|right|I Meñli Geray (ortada) üyken oğlu [[qalğa]] [[I Mehmed Geray|Mehmed Geray]] (solda) Osmanlı padişası Sultan [[II Beyazıd]] (oñda)]]
'''I Mehmed Geray''' ([[1465]]—[[1523]]) - [[I Meñli Geray]]'ın oğludur. 1515 senesinde babasının yerine tahta geçti ve 1523 yılına kadar sekiz sene tahta kaldı. O devirde inkişaf dönemini yaşayan, bir şehir devleti olan Moskova Dükalığına karşı şiddetli akınlara çıktı. Kardeşi [[Sahib I. Giray]] ile 1521'de Kazan şerini aldı. Sahib I. Giray'ı [[Kazan Hanlığı]] tahtına oturttu. Moskova üzerine sefer düzenleyerek, Moskova önüne kadar gelerek etrafı ateşe verdi. Ertesi sene Astırhan'ı zaptetti ve Moskova Dük'ünü haraca bağladı. Mehmet I. Giray Han, [[Astırahan]] seferinden dönende [[Nogay]]ların baskınında 1523 senesinde hayatını yitirdi.
'''I Mehmed Geray''' ([[1465]]—[[1523]]) - [[I Meñli Geray]]nıñ oğludur. 1515 senesinde babasınıñ yerine tahtqa keçti ve 1523 senesine qadar sekiz yıl tahtta qaldı. O devirde inkişaf dönemini yaşayan, [[Moskva Knâzlığı]]na qarşı şiddetli akınlara çıqtı. Qardaşı [[I Sahib Geray]] ile 1521-de [[Qazan]] şeerini aldı. I Sahib Gieaynı [[Qazan Hanlığı]] tahtına oturttı. Moskva üzerine sefer düzenleyerek, Moskva önüne qadar gelerek etrafı ateşke berdi. Ertesi sene [[Hacı Tarhan]]nı zapt etti ve Moskva ulu knâzı [[IV İvan]]nı haraca bağladı. I Mehmed Geray han, Hacı Tarhan seferinden dönende [[Noğay]]larnıñ baskınında 1523 senesinde hayatını yitirdi.


{{Qırım Hanları}}
{{Qırım Hanları}}

Saifeniñ 21:27, 2010 s. yanvarniñ 3 tarihındaki alı

I Meñli Geray (ortada) üyken oğlu qalğa Mehmed Geray (solda) Osmanlı padişası Sultan II Beyazıd (oñda)

I Mehmed Geray (14651523) - I Meñli Geraynıñ oğludur. 1515 senesinde babasınıñ yerine tahtqa keçti ve 1523 senesine qadar sekiz yıl tahtta qaldı. O devirde inkişaf dönemini yaşayan, Moskva Knâzlığına qarşı şiddetli akınlara çıqtı. Qardaşı I Sahib Geray ile 1521-de Qazan şeerini aldı. I Sahib Gieaynı Qazan Hanlığı tahtına oturttı. Moskva üzerine sefer düzenleyerek, Moskva önüne qadar gelerek etrafı ateşke berdi. Ertesi sene Hacı Tarhannı zapt etti ve Moskva ulu knâzı IV İvannı haraca bağladı. I Mehmed Geray han, Hacı Tarhan seferinden dönende Noğaylarnıñ baskınında 1523 senesinde hayatını yitirdi.