I Mehmed Geray: Versiyalar arasındaki farq

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır: 1 satır:
[[File:Mengli_bayezid.jpg|thumb|180px|right|[[I Meñli Geray]] (ortada) en büyük oğluyla, [[Kalgay]] Mehmet I. Giray (solda) Sultan [[II. Bayazid]] (sağda).]]
[[File:Mengli_bayezid.jpg|thumb|180px|right|[[I Meñli Geray]] (ortada) en büyük oğluyla, [[Kalgay]] Mehmet I. Giray (solda) Sultan [[II. Bayazid]] (sağda).]]


Mehmet I. Giray , [[I Meñli Geray]]'ın oğludur. 1515 yılında babasının yerine tahta geçti ve 1523 yılına kadar sekiz yıl tahta kaldı. O dönemde gelişme dönemini yaşayan, bir şehir devleti olan Moskova Dükalığına karşı şiddetli akınlara çıktı. Kardeşi [[Sahib I. Giray]] ile 1521'de Kazan' aldı. I. Sahib Giray'ı [[Kazan Hanlığı]] tahtına geçirdi. Moskova üzerine sefer düzenleyerek, Moskova önüne kadar gelerek çevresini ateşe verdi. Ertesi sene Astırhan'ı zaptetti ve Moskova Dük'ünü haraca bağladı. Mehmet I. Giray Han, [[Astırhan]] seferinden dönerken [[Nogay]]ların bir baskınında 1523 yılında hayatını kaybetti.
Mehmet I. Giray , [[I Meñli Geray]]'ın oğludur. 1515 senesinde babasının yerine tahta geçti ve 1523 yılına kadar sekiz sene tahta kaldı. O devirde inkişaf dönemini yaşayan, bir şehir devleti olan Moskova Dükalığına karşı şiddetli akınlara çıktı. Kardeşi [[Sahib I. Giray]] ile 1521'de Kazan şerini aldı. Sahib I. Giray'ı [[Kazan Hanlığı]] tahtına oturttu. Moskova üzerine sefer düzenleyerek, Moskova önüne kadar gelerek etrafı ateşe verdi. Ertesi sene Astırhan'ı zaptetti ve Moskova Dük'ünü haraca bağladı. Mehmet I. Giray Han, [[Astırhan]] seferinden dönende [[Nogay]]ların baskınında 1523 senesinde hayatını yitirdi.





Saifeniñ 19:24, 2010 s. yanvarniñ 3 tarihındaki alı

I Meñli Geray (ortada) en büyük oğluyla, Kalgay Mehmet I. Giray (solda) Sultan II. Bayazid (sağda).

Mehmet I. Giray , I Meñli Geray'ın oğludur. 1515 senesinde babasının yerine tahta geçti ve 1523 yılına kadar sekiz sene tahta kaldı. O devirde inkişaf dönemini yaşayan, bir şehir devleti olan Moskova Dükalığına karşı şiddetli akınlara çıktı. Kardeşi Sahib I. Giray ile 1521'de Kazan şerini aldı. Sahib I. Giray'ı Kazan Hanlığı tahtına oturttu. Moskova üzerine sefer düzenleyerek, Moskova önüne kadar gelerek etrafı ateşe verdi. Ertesi sene Astırhan'ı zaptetti ve Moskova Dük'ünü haraca bağladı. Mehmet I. Giray Han, Astırhan seferinden dönende Nogayların baskınında 1523 senesinde hayatını yitirdi.