Sanskrit: Versiyalar arasındaki farq

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Content deleted Content added
Created by translating the page "Санскрит"
 
Deñiştirme tasviri yoq
1 satır: 1 satır:
'''Sanskrit''' (devanagarі: संस्कृता वाक्, saṃskṛtā vāk IAST, “ustalıqnen yaratılğan bir til”, sanskritçe  saṃskṛtam, HFE: [ˈsɐ̃skr̩tɐm] (diñlemek)) - zor sintetik sarfınen olğan qadimiy edebiy tili. Qadimiy İndistanda şekillengen, amma bugünki künlerimizde de qullanmaqtadır. Tillerniñ ind-avropalı ailesine ait ola. Sanskrit, alimler, din adamlar ve medeniyetiniñ tili olıp qala. İlk hatırlamalarnıñ yaşı üç buçuq biñ yılğa qadar yete; yani, ind-avropalı ailesi arasında yaş boyunca sanskrit, tek het tiline qalışa.
'''Sanskrit''' (devanagari: संस्कृता वाक्, -{saṃskṛtā vāk}-, “ustalıqnen yaratılğan bir til”, sanskritçe  -{saṃskṛtam, [ˈsɐ̃skr̩tɐm]}-) - [[İnd-Avropa tilleri|İnd-Avropa til ailesine]] ait olğan, [[İndistan]]da qullanılğan qadimiy edebiy bir til. Sanskritçe ilk edebiy metinler 3,5 biñ yıl evel yazılğan. Sanskrit, qadimiy İndistanda şekillenip, alimler, din adamları ve medeniyet tili olıp qaldı ve alâ bugün diniy edebiy til olaraq qullanıla. Sanskrit, milâttan evel endi I biñyılığınıñ ortasında laqırdı tili olmağan edi, amma sanskritni qullanıp laf etmege adeti o zamandan berli bugünge qadar iç bir vaqıt toqtatılmay edi. Sanskritniñ sarfı (grammatikası) sintetik ve mürekkeptir. Sanskritniñ bir qaç variantı bar, bu cümleden klassik sanskrit, klassikten evelki sanskrit, epik sanskrit, Veda sanskriti (“Rıgveda” din kitabınıñ tili).


[[Kategoriya:İnd-Avropa tilleri]]
== Hususiyetler ==
Klassik sanskrit, standart dep sayıla, onıñ sarfı, Panininen yazılğan edi. Klassikten evel olğan şekli, Ved sanskriti kibi belli. Onen “Rıgveda” yazılğan. Daa aradaki derecesini qayd eteler- epik sanskrit.

Sanskrit, milâttan evel endi I biñyılığınıñ ortasında laqırdı tili olmağan edi, amma sanskritni qullanıp laf etmege adeti iç bir vaqıt toqtatılmay edi.
[[Kategoriya:İnduizm]]
[[Kategoriya:İnduizm]]

Saifeniñ 09:27, 2021 s. iyülniñ 6 tarihındaki alı

Sanskrit (devanagari: संस्कृता वाक्, saṃskṛtā vāk, “ustalıqnen yaratılğan bir til”, sanskritçe  saṃskṛtam, [ˈsɐ̃skr̩tɐm]) - İnd-Avropa til ailesine ait olğan, İndistanda qullanılğan qadimiy edebiy bir til. Sanskritçe ilk edebiy metinler 3,5 biñ yıl evel yazılğan. Sanskrit, qadimiy İndistanda şekillenip, alimler, din adamları ve medeniyet tili olıp qaldı ve alâ bugün diniy edebiy til olaraq qullanıla. Sanskrit, milâttan evel endi I biñyılığınıñ ortasında laqırdı tili olmağan edi, amma sanskritni qullanıp laf etmege adeti o zamandan berli bugünge qadar iç bir vaqıt toqtatılmay edi. Sanskritniñ sarfı (grammatikası) sintetik ve mürekkeptir. Sanskritniñ bir qaç variantı bar, bu cümleden klassik sanskrit, klassikten evelki sanskrit, epik sanskrit, Veda sanskriti (“Rıgveda” din kitabınıñ tili).