Vikipediya:Serbest Entsiklopediya (2021): Versiyalar arasındaki farq

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI
Content deleted Content added
Deñiştirme tasviri yoq
45 satır: 45 satır:
Списки поділені за темами, тож ви можете обрати цікаві вам теми.
Списки поділені за темами, тож ви можете обрати цікаві вам теми.


== Учасники й учасниці ==
== İştitakçiler / Учасники й учасниці ==
Marafonğa qoşulğanıñıznı qayd etmek içün bu bölükke adıñıznı yazıñız. Bunı yapmaq içün esabıñızğa kirip, bu saifedeki «Tarir etmek» dögmesine basıñız ve imza qoyuñız (bunı yapmaq içün kodnıñ tariri rejiminde yañı satırğa keçip [https://drive.google.com/file/d/1b4lTxv38Uid84IVmsT5bISZ7DF-cnT9C/view?usp=sharing skrinşottaki] belgilengen dögmege basıñız ya da işaretlerniñ tertibini yazıñız '''''<nowiki>--~~~~</nowiki>'''''). Bundan soñ cedvellerdeki maqalelerni yazıñız ve yahşılaştırıñız.
Щоб позначити свою участь у марафоні, запишіться у цьому розділі. Для цього увійдіть у свій обліковий запис, натисніть кнопку «Редагувати» на цій сторінці і додайте свій підпис (для цього у режимі редагування коду перейдіть у новий рядок і натисніть на [https://drive.google.com/file/d/1b4lTxv38Uid84IVmsT5bISZ7DF-cnT9C/view?usp=sharing виділену на скриншоті кнопку] або ж просто додайте комбінацію символів '''''<nowiki>--~~~~</nowiki>''''' вручну). Після цього — створюйте та покращуйте статті зі списків.

<small>Щоб позначити свою участь у марафоні, запишіться у цьому розділі. Для цього увійдіть у свій обліковий запис, натисніть кнопку «Редагувати» на цій сторінці і додайте свій підпис (для цього у режимі редагування коду перейдіть у новий рядок і натисніть на [https://drive.google.com/file/d/1b4lTxv38Uid84IVmsT5bISZ7DF-cnT9C/view?usp=sharing виділену на скриншоті кнопку] або ж просто додайте комбінацію символів '''''<nowiki>--~~~~</nowiki>''''' вручну). Після цього — створюйте та покращуйте статті зі списків.</small>


* --[[Qullanıcı:Aced|Aced]] ([[Qullanıcı muzakeresi:Aced|muzakere]]) 11:51, 2021 s. iyünniñ 14 (UTC)
* --[[Qullanıcı:Aced|Aced]] ([[Qullanıcı muzakeresi:Aced|muzakere]]) 11:51, 2021 s. iyünniñ 14 (UTC)

Saifeniñ 13:43, 2021 s. iyünniñ 22 tarihındaki alı

«Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію» — марафон із створення і покращення статей у кримськотатарській Вікіпедії. Він пройде із 15 червня до 15 липня 2021 року та сфокусується на тематиці найважливіших статей, яких не вистачає кримськотатарському мовному розділу Вікіпедії.

Марафон проводять Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та громадська організація «Вікімедіа Україна» (організатори задають напрям марафону і нагороджують найактивніших, але не контролюють вміст статей; марафон проходить за всіма правилами Вікіпедії).

Найактивніші учасники й учасниці отримають сувеніри від організаторів.

Про марафон

Генуезька фортеця в Судаку — приклад важливого предмета, про який поки немає статті у кримськотатарській Вікіпедії

Вікіпедія — це найбільша світова онлайн-енциклопедія. Вона доступна усьому людству безкоштовно, без реклами та на умовах вільної ліцензії; за 20 років її існування багато тисяч волонтерів створили понад 50 мільйонів статей понад 300 мовами. Бачення руху Вікімедіа — це «світ, у якому кожна людина має вільний доступ до усіх накопичених людством знань».

Вікіпедія кримськотатарською мовою існує уже понад 13 років і недавно перетнула позначку у понад 10 тисяч статей. Це великий внесок у розвиток вільних знань кримськотатарською мовою. Однак, на жаль, у нашому мовному розділі є ще багато ключових тем, які не висвітлені достатньо; зокрема багато статей про базові поняття відсутні чи дуже короткі. Наприклад, досі немає статей про геологію, інтернет чи художника Пабло Пікассо; немає і деяких статей на важливі кримські/українські теми.

Метою марафону «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію» є привернути увагу до кримськотатарської Вікіпедії та покласти початок вирішенню проблеми. Його проводять Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та громадська організація «Вікімедіа Україна». Організатори не мають впливу на вміст статей, але відзначать найактивніших учасників призами (детальніше про це — нижче).

Щоб долучитися до марафону, створіть та/або покращіть якомога більше статей із списків пропонованих у період із 15 червня до 15 липня 2021 року.

Проведення марафону відбуватиметься за двома категоріями:

  • 1000 статей, які повинні бути у всіх мовних розділах Вікіпедії;
  • 100 статей, пов’язаних з Україною, Кримом, кримськотатарською культурою та традиціями, історичними персоналіями тощо.

Усі учасники й учасниці конкурсу можуть поборотися за призи й пам'ятні сувеніри. Організатори нагородять десятьох учасників, котрі зроблять найбільший внесок у рамках усього марафону (відповідно до правил та вимог Вікіпедії). Можливі також додаткові призи та номінації, стежте за новинами.

Правила участі

Увесь внесок у межах марафону повинен відповідати правилам Вікіпедії.

Зокрема:

  • Вікіпедія — це енциклопедія! Тому усі статті мусять мати енциклопедичний характер;
  • Вікіпедія не дозволяє плагіату! Тому статті мусять містити текст, написаний власне учасником чи учасницею, і не порушувати авторські права;
    • Можна перекладати статті з інших мовних розділів Вікіпедії (наприклад, українського чи англійського) — але при перекладі потрібно вказати джерело, звідки стаття перекладена.
  • Вікіпедія не дозволяє оригінальних досліджень, всі неочевидні твердження мають бути підкріплені джерелами. Тому статті мусять базуватися на інформації, опублікованій раніше в авторитетних джерелах (газети/журнали/книги тощо) та містити посилання на ці джерела.
  • Текст статей не може містити невичитаний машинний переклад.

Щоб дізнатися більше про алгоритм створення статті і правила Вікіпедії, скористайтеся довідковою сторінкою.

Зверніть увагу: у рамках цього конкретного марафону ми пишемо статті лише кримськотатарською мовою і лише на теми зі списків, запропонованих організаторами (тобто найважливіші статті). Ви завжди можете долучатися до редагування Вікіпедії на інші теми чи іншими мовами, однак такий внесок не буде зарахований до цього марафону.

Статті до створення і покращення

Щоб долучитися до марафону, створюйте або покращуйте статті із цих списків:

Списки поділені за темами, тож ви можете обрати цікаві вам теми.

İştitakçiler / Учасники й учасниці

Marafonğa qoşulğanıñıznı qayd etmek içün bu bölükke adıñıznı yazıñız. Bunı yapmaq içün esabıñızğa kirip, bu saifedeki «Tarir etmek» dögmesine basıñız ve imza qoyuñız (bunı yapmaq içün kodnıñ tariri rejiminde yañı satırğa keçip skrinşottaki belgilengen dögmege basıñız ya da işaretlerniñ tertibini yazıñız --~~~~). Bundan soñ cedvellerdeki maqalelerni yazıñız ve yahşılaştırıñız.

Щоб позначити свою участь у марафоні, запишіться у цьому розділі. Для цього увійдіть у свій обліковий запис, натисніть кнопку «Редагувати» на цій сторінці і додайте свій підпис (для цього у режимі редагування коду перейдіть у новий рядок і натисніть на виділену на скриншоті кнопку або ж просто додайте комбінацію символів --~~~~ вручну). Після цього — створюйте та покращуйте статті зі списків.

Довідкові матеріали і контакти

Як створити статтю

Для створення статей зручно скористатися інструментом перекладу, аби перекласти уже наявну статтю з української чи іншої мови. Для цього:

  1. Зареєструйтеся у Вікіпедії (це можна зробити за цим посиланням, реєстрація займає дві хвилини) та увійдіть у свій обліковий запис
  2. Оберіть статтю, яку хочете перекладати, і мовну версію, із якої хочете перекладати (знак плюса із зеленим фоном у списку пропонованих статей веде на цю статтю в іншому мовному розділі; дивіться скриншот)
  3. Відкрийте інструмент перекладу за цим посиланням
  4. Натисніть кнопку «Новий переклад» (скриншот)
  5. Оберіть мову, із якої будете перекладати (скриншот)
  6. Знайдіть у пошуку статтю мовою, із якої ви будете перекладати статтю на кримськотатарську (скриншот)
  7. Натисніть синю кнопку «Почати переклад»
  8. Перекладайте статтю абзац за абзацом. На жаль, для кримськотатарської мови автоматичний переклад не є доступний, тож перекладати потрібно вручну.
  9. По завершенню роботи опублікуйте статтю (скриншот)

Хоча переклад може бути найшвидшим способом створити статтю, ви не зобов'язані ним користуватися; можна також писати статтю з нуля із дотриманням викладених вище правил (зверніть увагу, що не можна копіювати текст із зовнішніх джерел, навіть якщо це переклад із іншої мови; дослівно перекладати можна лише з інших мовних розділів Вікіпедії, в іншому випадку текст треба писати самостійно).

Додаткові матеріали

Задати питання

Якщо у вас є запитання щодо Вікіпедії, можете звернутися до одного із членів організаційної команди: користувача Fed4ev (на сторінці обговорення або вікіпоштою). Із загальними організаційними питаннями також можна писати за адресою info@wikimedia.org.ua