Ceneviz qalesi (Gurzuf)

QIRIMTATAR VİKİPEDİYASINIÑ MALÜMATI

Gurzuf qalesi ya da Ceneviz qalesiQırımnıñ cenübindeki Gurzuf şeeri sıñrında, yalı boyu Cenevez Qayada yerleşken eski bizans ve ceneviz qalesidir.

Ceneviz qalesi Gurzuf vadiysiniñ sakinlerini boysundırmaq ve yalı boyunda deñizcilikni nezaret astında tutmaq maqsadınen qurulğan edi.

Yerleşüv[deñiştir | kodunı deñiştir]

Qale, Gurzuf körfezine kiriş yeriniñ yanındaki 70 metrlik qayada (Qırımnıñ yalı boyu), Şalâpin qayalarından ğarbiy tarafta qurulğan edi. Qayanıñ antik adı belli degil, onıñ zemaneviy adını ise («Cenevez Qaya») yerli sakinler qayada qurulğan qaleniñ hatırasına berdiler.

Qaleniñ tarihı[deñiştir | kodunı deñiştir]

Qırım yarımadasına da toqunğan halqlarnıñ büyük köçüvinden soñ, köçebelerniñ muntazam basqınları sebebinden Qırım çölleriniñ ealisi az edi. Dağlarda ve olarnıñ etegi yanında skitler, gotlar, alanlar, sarmatlar ve tavrlarnıñ evlâtları yerleşe ediler. Bizansta Qırımnıñ aborigen ealisine gotlar dey edi. Tamam şu gotlar Gurzuf vadiysinde bizanslar kelmezden evel yerleşkendirler. Bizans İmperiyasınıñ terkibine Bospor çarlığı kirgende, bizanslarğa onıñ ve Bizansnıñ Tavrikadaki baş arbiy-deñiz bazası olğan Hersones arasında işançlı bağ kerek olğan. Yekâne bağlanuv yolu yarımadasınıñ yalı boyundaki deñiz edi, çünki Qırım çöllerinde daima köçebe hunlar qabilesi ücüm etüv telükesi bar edi.

Bağlantılar[deñiştir | kodunı deñiştir]